Aqua Clean Concept - Produits, offres, nouvelles

Actualités

Hoe maak je schoon zonder chemische schoonmaakproducten

il y a 10 mois

Ons milieu beschermen kunnen we op veel manieren! Eén manier die ook nog eens financieel interessant is, is schoonmaken met alleen maar water. Nu, lijkt je dat utopisch? Lees dan zeker even verder.

Een ander chemisch product voor iedere huishoudklus

Vandaag hebben we voor alle huishoudklussen een ander product. Afwassen doe je met A, de ramen schoonmaken met B, de douche ontkalken met C, de WC schoonmaken met D enzovoort. Maar zijn al die verschillende producten, die trouwens allemaal heel schadelijke chemische bestanddelen hebben, wel nodig? Nee, natuurlijk niet. Het zijn duidelijke bewijzen van wat onze huidige overconsuptiemaatschappij ons allemaal laat kopen. Je kunt ook schoonmaken met ENKEL water, eventueel een beetje azijn en wat zuiveringszout. Je hebt al die agressieve producten echt niet nodig, en je hoeft echt niet harder of langer te schrobben.

Schoonmaken met water en eventueel een beetje azijn of zuiveringszout

Als 'schoonmaakproduct' gebruik je dus water. Daar waar veel kalk is leng je water aan met een beetje azijn of zuiveringszout. Maar de truc zit hem voornamelijk in het doekje dat je gebruikt : doekjes die zijn gemaakt met microvezels. Producten gemaakt in microvezels bezitten namelijk 3 geweldige eigenschappen : ze zijn statisch waardoor ze droog stofdeeltjes en haren aantrekken en vasthouden, ze bezitten microscopisch kleine vezeltjes die ieder vuildeeltje wegkrijgen en ze zijn enorm absorberend. Concreet betekent dit dat je met een doekje of mop of spons met microvezels en water je hele huis schoonmaakt.

Een paar druppels etherische olie in het water voor de geur

Tja, wil je wel ook een geurtje achterlaten, kan dat nog steeds zonder over te stappen op chemicaliën. Voeg dan een paar druppels etherische olie van een geurtje dat je lekker vindt aan je water. Dat 'ruikt' je huis direct ook weer fris, wat ons een veilig gevoel van schoon geeft.

Hoe moet je dat nu best aanpakken, overstappen op schoonmaken met microvezels?

Koop een set microvezeldoekjes van verschillende kleuren voor het schoonmaken van verschillende ruimten. Eén kleur voor de keuken, één voor de badkamer, één voor de wc en één voor de rest. Gebruik altijd dezelfde kleur voor dezelfde ruimte. Probeer ook eens een speciale microvezeldoek voor de ramen ! Beslist strepenvrij. Voor de vloer neem je dan een mopset met steel, mophouder en mop in microvezels. Neem één vloermop met franjes die je droog gebruikt als zwabber, en één met schuurstrips voor het dweilen. Na het schoonmaken stop je alles gewoon in de wasmachine op 40° (mag warmer!), of was je ze op de hand. Stop ze nooit in de droger! Daardoor komt er een 'laagje' op de microscopisch kleine vezeltjes, en gaan de specifieke eigenschappen van de microvezels teniet.

Doe mee met ecologisch schoonmaken en stop met het gebruiken van schadelijke schoonmaakproducten. Je bespaart zo niet alleen ons milieu, maar ook je portemonnee!